Title Image

Fokus på kreativitet i fasten

Faste_kreativitet_kreapause_collage

Fokus på kreativitet i fasten

Fasten handler om fokus, fordybelse og fravalg. Vi faster fra noget for at give noget andet fokus. Vi slipper det ene, for at give plads til noget andet.


Den kristne faste starter Askeonsdag, (onsdag d. 6. marts 2019) og varer 40 dage indtil Palmesøndag.

Fasten er traditionelt set noget med mad at gøre, men mange bruger også fasten til at holde pause fra sociale medier, netflix-serierne eller andre ting som, ofte uden vi tænker meget over det, stjæler alt for meget af vores tid.

Fasten er en oplagt mulighed for at skrue ned for indtrykkene og op for reflektionen, stilheden og kreapauser, der giver mulighed for udtryk. Mulighed for kreativitet.

Men da jeg i forvejen er tvunget til at spise efter en ret restriktiv diet, for at have en god hverdag, havde jeg ikke lyst til i fasten, at tilføje endnu en ting til listen over, hvad jeg helst skal holde mig fra.

Jeg faster ikke “fra noget”. Jeg faster “til noget”. Jeg vil i fasten vælge krea-pauser til, og øve mig i at skabe åndehuller, hvor jeg kan fokusere mere på udtryk end indtryk.

Indtrykkene har det med at tage alt fokus; hele tiden kræve min opmærksomhed; og sætte alt for stort aftryk på, hvordan jeg skal bruge min tid.

Vanen, rutinen, disciplinen bliver ofte omtalt som en modstander af kreativiteten, der efter sigende skulle fungere bedst i kaos. Og det er da også en del af kreativitetens grundform, der er afhængig af kaos, løse ender og mål-løshed.

Men et andet grundvilkår for kreativiteten er “nøgen tid” eller “hvid tid”. Tid hvor der ikke sker noget særligt. Tidsrum som ikke er optaget af opgaver, arbejde, forpligtelser og aftaler, eller som bevidstløst fyldes ud med Netflix-serier og socialemedier.

Den slags tid kræver for mig: vane, rutine og disciplin. For den slags tidsrum opstår ikke af sig selv.

Jeg vil hver dag i fasten sætte tid af til kreere – skabe med mine hænder. Men måske kommer jeg, nogen dage, til at sidde med blyanten eller saksen i hånden og stirre tomt ud i luften – og kede mig.

Og det er helt OK – faktisk vil det være lige så betydningsfuldt.

Den tysk-jødiske filosof, Walter Benjamin (1892-1940), udtrykte betydningen af kedsomheden så smukt: ”kedsomhed er drømmefuglen der udruger erfaringens æg”

No Comments

Post a Comment